LAUREACI KONKURSU POLSKI PRODUCENT ŻYWNOŚCI 2016

W dniu 26 września odbyła się 20 edycja Inicjatywy Pozytywistycznej Polski Producent Żywności., mającej nagradzać najlepszych spośród polskich przedsiębiorców z branży produkcji i przetwórstwa żywności.  W tym roku Kapituła Ogólnopolska wyłoniła 12. laureatów z pięciu województw oraz przyznano 5 wyróżnień.

LAUREACI KONKURSU POLSKI PRODUCENT ŻYWNOŚCI 2016

Kujawsko – Pomorskie

Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi – Gęsi Pipek

CYKORIA S.A – JABCUSIE chipsy jabłkowe suszone

Grudziądzka Spółdzielnia Mleczarska – Serek homogenizowany o smaku waniliowym

Łódzkie

Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska w Szadku – Bigos Szadkowski

Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr – Sok jabłkowy z Kałęczewa z sokiem z mniszka lekarskiego

Małopolskie

PLZ Global Edward Jurecki – Chleb Rarytas EDOARDO

GAWOR Produkcja Wędlin Jakość I Tradycja – Kiełbasa wiejska z Podstolic

Mazowieckie

ETERNO s.c. – Salsa paprykowa

Wielkopolskie

Kopalnia Soli KŁODAWA – Kłodawska Naturalna Różowa Sól Kamienna Spożywcza

Międzychód Nowicka – Kurczak w potrawce z ryżem

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole – Maślanka wiejska naturalna

Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców w Strzałkowie – Zsiadłe Mleko

Nagrody Specjalne:

Puchar Agencji Rynku Rolnego: Zakłady Mięsne BYSTRY – Krakowska Mistrza Andrzeja

Puchar Krajowej Rady Izb Rolniczych: Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr

Puchary Wielkopolskiej Izby Rolniczej: Apple Valley Karolina Dębska – Zeidler: Sok jabłkowy oraz Polder – Kajmak- krem mleczny czekoladowy

Puchar Specjalny Stowarzyszenia im. E. Kwiatkowskiego – Międzychód Nowicka